januari in het kort

Hola!

Het schrijven op mijn blog heeft een beetje vertraging opgelopen afgelopen maand. Dat heeft vooral te maken met het feit dat mijn laptop gecrasht was omdat er te veel op stond (waarschijnlijk iets te veel foto´s gemaakt..) Maar ik heb hem naar de Itienda gebracht hier en die heeft hem voor 50 dollar gerepareerd.
Het is best lastig om terug te halen wat er in de tussentijd allemaal is gebeurt maar ik ga mijn best doen.

Veel kinderen van Mano Amiga zijn overgeplaatst naar andere projecten omdat ze normaal gesproken maar een jaar in Mano Amiga blijven. De oudere meisjes blijven echter in Mano Amiga omdat er geen andere projecten zijn die oudere meisjes aannemen. Nadat de kinderen weg zijn komen er weer nieuwe kinderen voor in de plaats. Wanneer ze precies komen is alleen niet echt duidelijk, het kan zijn dat ze een voor een binnendruppelen maar het kan ook zijn dat er opeens een groep van 20 kinderen binnenkomt. Tot nu toe is er nog maar een nieuw kindje bijgekomen dus het is nog aardig rustig op het project.

Marielle en ik zijn op onze vrije dag een aantal weken geleden naar de dierentuin hier in Santa Cruz gegaan. De dierentuin hier importeert niet zoals in Nederland allerlei dieren uit andere werelddelen maar houdt alleen dieren die ook echt in Bolivia voorkomen. Wat nog wel grappig was was dat de entreeprijs (10 bolivianos, ongeveer 1euro) evenveel was als de prijs van het ijsje wat we kochten.
Twee weken daarna zijn we op onze vrije dag naar ´Biocentrum Guembe´ geweest. Dit was als een soort fata morgana, de taxi reed een arm landweggetje af en opeens waren we in een luxe resort met mooie zwembaden, restaurants en een prachtig uitkijkpunt over de jungle. Het was echt even wennen om opeens in die luxe te zitten, maar we hebben er wel van genoten. De week daarna ben ik op mijn vrije dag samen met de Duitsers naar Aqualand geweest, een openbaar buitenzwembad waar we heerlijk hebben gezwommen.
Toen we terugkwamen van het zwembad kwam ik er achter dat Marielle in het ziekenhuis was en daar een aantal dagen moest blijven. Ik ben toen snel samen met Padre Henk naar haar toe gegaan en ze had een hele vervelende infectie in haar luchtwegen. Ze heeft 4 nachten in het ziekenhuis aan het infuus gelegen voor antibiotica en andere medicijnen. De infectie is best hardnekkig maar het gaat nu beter.

Toen was er natuurlijk ook nog mijn verjaardag op 30 januari. De avond dat ik jarig werd kreeg ik van Marielle een heerlijke chocoladetaart en daarna ben ik uit geweest met de andere vrijwilligers. Het was een erg gezellige nacht met iedereen. Alleen was ik de volgende dag, op mijn verjaardag dus, erg ziek. Ik weet niet precies hoe het kwam maar ik denk dat ik iets verkeerds had gegeten of gedronken. Ik heb de hele dag alleen maar geslapen en overgegeven dus dat was wel wat minder.

De volgende dag was het de dag dat Don Bosco precies 200 jaar geleden is overleden. Dit betekende dus groot feest voor alle projecten. Ik voelde me nog niet helemaal beter maar ik had het ontbijt binnengehouden dus dat was goed genoeg. De Don Bosco projecten hadden een aantal andere projecten met kinderen uit Santa Cruz uitgenodigd en ik denk dat er in totaal zo´n 1000 kinderen waren. We verzamelden allemaal op een veld en zijn daarna naar een soort arena gelopen waar we een mis hadden. Daarna presenteerden alle projecten hun dans. Het was erg interessant om te zien omdat er veel traditionele dansen tussen zaten. Na dat we de lunch (kip met rijst, surprise surprise) op hadden was er tijd voor spelletjes, dansen en muziek. Het was een hele leuke, vrolijke dag vol met alegria!

De zomervakantie is hier net afgelopen en dat betekend dus dat de kinderen van het project ook weer naar school moeten. De kleintjes krijgen les in een schooltje die bij ons project zit. Hier zitten ook kinderen die niet intern in Mano Amiga zitten. De ouderen gaan naar een school buiten het project. Dit is een openbare school maar wel van Don Bosco. De lessen duren van 8 tot 12 en daarna moeten de kinderen nog huiswerk maken. Als de meiden 18 worden moeten ze eigenlijk het project verlaten. Daarom hebben de meiden van 17 ook een baantje om zich voor te bereiden voor als ze weg moeten. Eentje werkt bijvoorbeeld als kapster en een andere als nagelstyliste. Omdat de kinderen nu dus in de ochtend naar school gaan werken Marielle en ik niet meer de ochtendshift maar de avondshift die van 2 tot 9 duurt. Het leuke hiervan vind ik dat we nu ook de kinderen naar bed brengen.

Wat ook super leuk nieuws is, is dat mama en Loek tickets hebben geboekt en mij van 10 tot en met 24 Maart komen bezoeken! Ik heb van 17 tot 24 maart vrij dus we gaan ook een tripje maken naar een ander deel van Bolivia. Daarnaast nemen ze stroopwafels, hagelslag en drop voor mij mee dus dat is helemaal goed. Ik kan haast niet wachten :)

klik hier voor de foto´s

5 reacties op “januari in het kort

  1. Mooi dat je ons laat meegenieten van wat je daar beleefd en als je het verhaal heeft gelezen en dan de foto’s ziet begrijp je het beter super leuk en vooral dat je ons wat laat zien hoe het er daar aan toe gaat, succes verder en ik wacht al op je volgende verslag.

  2. Lieve Quer ! Je maakt echt veel mee zeg en het klinkt allemaal super leuk. Wat stom dat je ziek was juist op je verjaardag… Tha het moest er een keer van komen he? In de 3-4 jaar dat ik in Thailand kom heb ik het misschien maar 3 keer gehad. Maar tis echt naar idd.. Misschien was het wel de kip met rijst (surprise surprise haha)
    Je hebt zeker wel af en toe ups en downs.. Iedereen missen thuis. Maar ik vind het super stoer wat je doet!! En wat leuk dat Suzanne en Loek gauw komen! Have fun geniet en een dikke kus uit de andere kant van de wereld xxxx
    Lobi

  3. Lieve Querine, super leuk allemaal. Het tevoorschijn halen van foto’s lukt niet. Ik probeer het morgen nog eens. Brief volgt binnen een paar dagen. xxxOma

    • Hee lieve oma, ik zag dat ik het linkje nog niet toegevoegd had. Nu doet hij het wel! xxxxxx

Reacties zijn gesloten.